pitsinauhapysty1.png

 

GOLF SUOMESSA 100 VUOTTA - JUHLATAPAHTUMA VIROJOEN GOLF-KENTÄLLÄ JA RAVINTOLA OLKIHATUSSA 29.7.2012

 

TÄMÄN VUODEN heinäkuussa tulee kuluneeksi sata vuotta siitä, kun Venäjän keisari Nikolai II ja Ruotsin kuningas Kustaa V pelasivat tennisottelun Virolahden Vilkkilässä Vatimenpohjassa. Siksi Virolahti Seura järjestääkin kotiseuturetken juuri Vatimenpohjaan, kertoo Leena Niskanen, Virolahti Seuran aktiivinen jäsen.

Nikolai II lomaili hovinsa kanssa Virolahden saaristossa ja mantereella vuosina 1906-1914. Virolahden Vilkkilästä löytyi vuonna 1908 tasainen, karjan laiduntama ja hyvin vartioitava paikka, jossa keisari perheineen saattoi huvitella rauhassa.

Vähän kerrassaan Vatimenpohjaan rakentui huvipuisto, jossa oli muun muassa tenniskenttä, lasten ja aikuisten karuselli, pienoisgolfrata, keittopaikka ja katsomo. Puupohjaista tenniskenttää käytettiin myös tanssilavana.

Nikolain ajoilta Vatimenpohjassa on myös lähde, jonka rakenteet ovat säilyneet hyvin tähän päivään asti.

Keisari halusi käydä maailmanpoliittisia neuvotteluja turvallisesti Suomenlahdella, Virolahden vesillä. Kustaa V oli kuuluisa tenniksen peluusta, joten tenniskenttä uusittiin vierailijaa varten vuonna 1912. Viipurista tuotiin 400 lankkua kentän lattiaa varten ja kentän laidalle rakennettiin katsomo yleisölle.

Virolahden kirkonkylän vapaaehtoiset ovat kartoittaneet huvipuiston paikan tarkalleen. Vatimenpohjasta on olemassa keisarin hovin ja Virolahden kunnan välillä tehty sopimusluonnos, jonka perusteella huvipuiston rajat on voitu määrittää.

Kotiseuturetkeä varten Vatimenpohjassa tehdään harvennustöitä, jotta ryhmä pääsee konkreettisesti keisarin jalanjäljille. Alue on aika lailla pusikoitunut sadan vuoden aikana, toteaa Niskanen.

Kotiseuturetkellä on tarkoitus katsoa myös aiheeseen liittyvä valokuvanäyttely.

 

Golfia keisarin tavoin Virojoen kentällä

 

GOLF SAAPUI Suomeen 100 vuotta sitten Virolahdella lomailleen Venäjän keisari Nikolai II:n mukana. Keisari rakennutti Vatimenpohjassa sijaitsevaan huvipuistoonsa pienoisgolfradan.

Vaikka golf ei jäänyt vielä silloin pysyvästi Suomeen, Suomen golfhistoriallinen seura järjestää Kaakon Golfin kanssa yhteistyössä historiallisen juhlatapahtuman Virojoen golfkentällä ja Tilausravintola Olkihatussa.

Keisarillisen golfpäivän ohjelmaan kuuluu muun muassa entisaikaan pelatun hikkorigolfin esittely, Nikolain Putteri -kilpailu, Keisarin Kierros -kilpailu, keisarillinen menu Olkihatussa, valokuvanäyttely keisarillisesta lomanvietosta Virolahdella sekä juhlatilaisuus, jonka juontaa Anna-Liisa Tilus.

Tapahtuma on yleisölle avoin ja kaikki ovat tervetulleita osallistumaan. Golf-kisoja pääsee myös seuraamaan parilla väylällä.

Virojoen golfkenttä valmistui viime kesänä kuudelle väylälle. Tämän vuoden juhannuksena Virojoelle on tarkoitus avata yhdeksän väylän golfkenttä.

Heinäkuussa meillä pitäisi olla kaikki valmiina tapahtumaa varten, toteaa Kaakon Golfin puheenjohtaja Jaakko Talsi.

Virolahdella on nyt aivan uusi mahdollisuus harrastaa liikuntaa. Lajiin kannattaa tutustua, Talsi jatkaa.

Hikkorigolfia pelataan keisarin ajan mukaisesti puu-vartisilla mailoilla ja pukeudutaan vuosisadan alun tyyliin, miehet golfhousuihin ja naiset pitkiin hameisiin. Hikkorimailoja ja golfhousuja on mahdollisuus vuokrata paikan päältä.

Keisarillinen menu noudattaa historiallisia linjoja keisarillisessa hengessä, mutta on toteutettu nykyaikaisesta ja laadukkaasti, kertoo Ravintola Olkihatun emäntä Paula Vilkki. Olkihatun vintillä on esillä Virolahden kotiseutumuseon näyttely Keisarillista lomanviettoa Virolahdella. Keisarista Virolahdella kirjankin kirjoittaneet Päivi ja Jorma Tuomi-Nikula pitävät aiheesta luennon yleisölle.

Idea tapahtuman järjestämiseen syntyi jo pari vuotta sitten yhteisen ideoinnin tuloksena.

Tiedettiin, että juhlavuosi on tulossa, ja ajattelimme, että se kannattaa huomioida ja käyttää tilaisuus hyväksi, Talsi kertoo.

Kaakon Luonto ja Kulttuuri ry:n puheenjohtaja Siru Ahopellon mukaan golftapahtuman voi loistavasti yhdistää Virolahti Seuran kotiseuturetkeen Vatimenpohjaan.

Ihmiset voivat ensin käydä kotiseuturetkellä tutustumassa keisarin huvipuiston maisemiin ja virittäytyä siten vuosisadan alun tunnelmaan. Ajatuksena on, että golf-tapahtumaan pukeudutaan keisarillisen teeman mukaisesti.

Mahdollisimman vaaleat vaatteet, naisille pitkät hameet ja miehille golfhousut. Miesten yleisin päähine oli siihen aikaan niin sanottu nepparilippalakki, naisilla taas olkihattu, Ahopelto neuvoo.

Ahopellon mukaan teeman mukaisen asun pystyy helposti soveltamaan oman vaatekaapin sisällöstä.

Keisari-teemaa ei ole tarkoitus unohtaa tulevinakaan vuosina.

Tämä on mahtava markkinointiaihe Virolahdelle. Ravintola Olkihattuun tulee Keisarillinen menu, joka on mahdollista tilata myös tulevaisuudessa. Menun voi yhdistää golfaukseen ja käyntiin keisarin huvipuistossa.

Virolahti Seuran kotiseuturetki keisarin huvipuistoon Vatimenpohjaan 12.7.

 

Virolahti Seuran retki Vatimenpohjaan on osa Euroopan unionin tukee Vilukko-hanketta.

Vilukko tarkoittaa Virolahden luonto- ja kulttuurikohteiden kehittämishanketta. Hankkeen tavoitteena on kehittää maaseutumatkailua paikallisiin luonnon ja kulttuurin vahvuuksiin perustuen.

Vilukko-hanke on Leaderrahoitteinen. Rahoituksen on myöntänyt Kehittämisyhdistys Sepra ry.

EMILIA RISTOLA.

 

http://impersem.kuvat.fi/#/kuvat/VIROLAHTI/MAALLA/

 

pitsinauhapysty1.png

pitsinauhapysty1.png

pitsinauhapysty1.png

pitsinauhapysty1.png

pitsinauhapysty1.png

pitsinauhapysty1.png

pitsinauhapysty1.png