JUMALAN JA TSAARIN ANTEEKSIANTOA ETSIMÄSSÄ

 

Susanna Kosonen HS

 

_Pic2

Suomalais-venäläinen ortodoksiryhmä taivalsi 15 kilometriä Virolahdella, Venäjän viimeisen tsaarin lomapaikalla

VIROLAHTI. "Herramme Jeesus Kristus Jumalan poika, armahda meitä", kaikuu yhteinen rukous taivaalle, yhä uudestaan ja uudestaan.

Ristisaatto taivaltaa halki maalaismaiseman. Osallistujat ovat täällä etsimässä Jumalan anteeksiantoa.

Läsnä pitäisi myös olla Venäjän viimeisen tsaarin Nikolai II:n henki, sillä täällä oli hänen lomapaikkansa vuosina 1906-1914.

Pitkä kulkue koostuu lähes yksinomaan Suomen venäjänkielisistä ortodokseista. Sen keskellä rukousta laulaa Ludmila Huhtiniemi, joka on ristisaaton kokoava voima.

Hän kutsuu kerran vuodessa koolle seurueen muistamaan tsaariperhettä. Tiistaina oli kulunut päivälleen 94 vuotta siitä, kun Venäjän viimeinen tsaariperhe tapettiin.

Huhtiniemi kertoo, että tsaariperheen mukana Virolahdella oli aina hovineiti Anna Taneeva Virubova, joka pakeni Venäjän vallankumouksen jaloista Suomeen. Virubova pystyy toteuttamaan rukoukset, Huhtiniemi uskoo.

Huhtiniemen kanssa samaan seurakuntaan kuuluva Dmitri Lebedev kiinnostui tsaariperheen kohtalosta. Kyse ei ole kuitenkaan pelkästä historiasta, Lebedev sanoo, vaan marttyyrikuoleman kärsineistä hyvistä hallitsijoista.

Ristisaatto alkoi tiistaiaamuna Hietaniemestä, Helsingin ortodoksiselta hautausmaalta. Seurue pakkautui bussiin, joka suuntasi Virolahdelle.

Siellä ihmiset kokoontuivat pienelle aukealle metsän keskelle, nappasivat kukin ikonin syliin ja jatkoivat jalkaisin.

 

POIMINTA

Muutkin vaeltavat

 

RISTISAATTO on ortodoksiuskontoon kuuluva perinne, jossa kirkkokansa kulkee yhdessä jonkin matkan rukoillen. Ristisaatto voi kulkea vain kirkon ympäri tai se voi olla useita kilometrejä pitkä.

Esimerkiksi islaminuskonnon yksi viidestä peruspilarista on pyhiinvaellus, joka jokaisen muslimin on tehtävä ainakin kerran elämässään Mekkaan, jos terveys tai talous sen sallivat.

Juutalaisuuteen sen sijaan ei kuulu pyhiinvaellusperinnettä.

Susanna Kosonen

 

TOIVEET ovat täyttyneet, eikä sadetta tulekaan. Etunenässä marssivat miehet ja ortodoksidiakoni mustassa kaavussaan. Perässä tulevat naiset pitkissä hameissaan ja huiveissaan. Samaa reittiä tsaari on kulkenut lomapäivinään.

Aina välillä joku antautuu kiusaukselle ja kipittää pientareelle, joka on punaisenaan metsämansikoista.

Kulkue pysähtyy lopulta pienelle lähteelle, jonka vettä joi myös tsaariperhe. Ihmiset polvistuvat, juovat ja pirskottavat vettä ympäriinsä.

TSAARIPERHEEN loppu oli surullinen. Kommunistisen vallankumouksen lähestyessä Nikolai II, hänen vaimonsa ja lapsensa aluksi vangittiin ja lopulta teloitettiin.

Lebedev kertoo venäläisten olevan vieläkin pahoillaan siitä, miten kurjasti tsaarin taru loppui. Siksi nyt marssitaan.

"Se, mitä tsaariperheelle tapahtui, on meidän syntimme. Me yritämme saada vieläkin anteeksi."

 

 

KESKIVIIKKONA 18. HEINÄKUUTA 2012.

HS/Kotimaa